Simulatiecursus toxicologie

Multidisciplinaire toxicologie-cursus MD-Tox

13 en 14 februari 2020
Schola Medica te Utrecht

Donderdag 13 februari 2020: 08:30 tot 18.00 uur met aansluitend diner
Vrijdag 14 februari 2020: 08.30 tot 17.00 uur

De deelnameprijs bedraagt € 900,00.

Je werkt in de praktijk, beheerst je vak en je houdt je vakliteratuur en vaardigheden goed bij. Maar kan jouw kennis van toxicologie wel een oppepper gebruiken? Wil je alles weten over levensbedreigende en veel voorkomende intoxicaties? Schrijf je in voor de tweedaagse toxicologie-cursus van het Geneeskundig Intoxicatie Forum (GIF). De cursus is multidisciplinair; je medecursisten zijn internisten, intensivisten, farmacologen, ziekenhuis apothekers, SEH-artsen en andere geïnteresseerden.

Onderwijsprogramma

Het gevarieerde en interactieve onderwijsprogramma met plenaire sessies, workshops, simulatie-training en discussies, biedt je de nieuwste toxicologische inzichten. Onder leiding van specialisten op het gebied van toxicologie wordt jouw kennis over toxicologische pathologie aangescherpt en met behulp van simulatie-training ingebed in je handelen. Zo verbeter je de zorg voor de geïntoxiceerde patiënt.

Na de cursus heb je je kennis in de toxicokinetiek en -dynamiek bijgespijkerd. En ben je bijgepraat over een breed palet aan intoxicaties zoals cardiotoxische middelen, psychofarmaca, anti-epileptica, paracetamol, toxische alcoholen, drugs en meer.

Sprekers

  • Drs. Femke Gresnigt – course director – SEH-arts KNMG en klinisch toxicoloog io, OLVG Amsterdam
  • Drs. Marloes Clement, SEH-arts KNMG, Máxima MC
  • Drs. Janna Tosserams, SEH-arts KNMG en klinisch farmacoloog io, Jeroen Bosch ziekenhuis
  • Prof. Dr. Dylan de Lange, Intensivist en toxicoloog ERT, UMC Utrecht en NVIC
  • Dr. Douwe Dekker, Internist acute geneeskunde en klinisch farmacoloog, UMC Utrecht en NVIC
  • Drs. Bram Kok, Internist acute geneeskunde io en klinisch farmacoloog, Radboudumc
  • Drs. ir. Jessica Workum, intensivist-internist-klinisch farmacoloog i.o. en forensisch arts, Radboud UMC
  • Drs. Corine Bethlehem, Ziekenhuisapotheker en toxicoloog ERT io, Erasmus MC
  • Dr. Frank Jansman, Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog, Deventer ziekenhuis

Organisatie en aanmelden

Femke Gresnigt, Emergency physician, OLVG Amsterdam
De cursusprijs is € 900,- inclusief cursusdiner.

De cursistgroepen worden zo ingedeeld dat in elke groep zoveel mogelijk disciplines vertegenwoordigd zijn. Voor een gelijke verdeling werken we met een wachtlijst.

Femke Gresnigt

Ik ben opgeleid tot SEH-arts knmg in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Daarna heb ik 7 maanden in Brighton, Engeland, gewerkt gevolgd door een wereldreis van 6 maanden. In 2012 ben ik Als SEH-arts in het OLVG in Amsterdam gaan werken, waar ik nog steeds met veel plezier werk en mijn interesse in de toxicologie gegroeid is. Momenteel zijn we bezig een OLVG toxicologie expertise centrum op te richten. Tijdens mijn lidmaatschap van het NVSHA bestuur heb ik de landelijke onderwijs modules mogen opzetten en dit heeft geresulteerd in het oprichten van de sectie toxicologie. Samen met de andere sectieleden hebben we de NVSHA toxicologie cursus opgezet die sinds 2015 succesvol draait. Momenteel ben ik bezig aan mijn promotie traject ‘Acute cardiovasculaire complicaties van drugs’ en met een master opleiding ‘medical toxicology’aan de Colombos universiteit Colombo.

Sinds 2018 heb ik met enkele collega’s het Geneeskundig Intoxicatie Forum (GIF) opgericht waarvan ik de voorzitter ben. Samen met de NVSHA sectie toxicologie en het GIF hebben we nu de MD Tox cursus ontwikkeld die in feb 2020 voor het eerst gegeven zal worden. Door middel van deze cursus hopen we de toxicologie zorg in Nederland nog verder te verbeteren.

Janna Tosserams

Ik ben als SEH arts knmg werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch. Vanuit mijn interesse in toxicologie en polyfarmacie gerelateerde problematiek op de SEH ben ik een opleiding gestart tot klinisch farmacoloog. Tevens ben ik lid van het geneeskundig intoxicatie forum (GIF) en de sectie toxicologie van de NVSHA waar ik al een aantal jaar de toxicologie cursus voor SEH artsen geef. Als teamplayer is toxicologie een mooi deelgebied, waar je met collega’s van meerdere disciplines de beste zorg voor je patient nastreeft. Een toxicologie stage in Westmead hospital in Sydney gaf een mooi voorbeeld hoe de zorg rondom een tox patient te organiseren, iets wat ik graag in eigen land ook zou willen bereiken. Deze cursus is een goede start om de kwaliteit van zorg op dit gebied met elkaar te verbeteren!

Kees Kramers

Kees Kramers is internist, klinisch farmacoloog en hoogleraar medicatieveiligheid, werkzaam op het Radboudumc en het CWZ in Nijmegen. Hij was voorzitter van de commissie die de richtlijn intoxicaties, die in 2017 is verschenen.

Dylan de Lange

I am an intensivist and an European registered toxicologist (ERT) working in the University Medical Center Utrecht. On the ICU we treat various critically ill patients: hematologic stem cell recipients with sepsis, patients with solid organ transplants, patients with circulatory failure needing ECMO, and, of course, intoxicated patients. Another part of my work is advising health care professionals on how to diagnose and treat intoxicated patients. The Dutch Poisons Information Center (DPIC) is contacted by telephone 50,000 times a year on various intoxications. Although human medication is still the largest group, household chemicals, plants, mushrooms and drugs of abuse also play an important role. Realising that the brain of a physicians is not meant to contain information on > 50,000 chemicals we have made a database that is accessible for all physicians (www.vergiftigingen.info). But, what is your first approach to an intoxicated patient? This multi-disciplinary course on intoxicated patients will help you to get acquainted with the ABCDE’s of intoxicated patients (and the important pathophysiological disturbances caused by chemicals).

Jessica Workum

Momenteel in opleiding tot internist-intensivist en klinisch farmacoloog en toxicoloog met nog een klein jaar te gaan! Daarnaast ben ik forensisch arts. Naast het GIF ben ik ook lid van de expertgroep voor Toxicologie.org. Met mijn achtergrond als medisch ingenieur heb ik als verder aandachtsgebied de medische informatietechnologie (ICT). Ik heb een voorliefde voor het geven van onderwijs aan jonge arts-assistenten, gericht op de acute interne geneeskunde, met in het bijzonder de farmacologie en toxicologie. Dit poog ik onder andere met mijn YouTube kanaal (www.crit-ic.com), maar live vind ik het veel leuker! Ik vind het daarom super een bijdrage te mogen leveren aan het GIF, en heb veel zin in de eerste sessie van de MDTox cursus!

Kim van de Elst

Ik ben ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog en werk sinds 2019 met veel plezier in de ziekenhuisapotheek van het UMC Utrecht als ziekenhuisapotheker laboratorium. Ook geef ik toxicologie college aan farmaciestudenten op de Universiteit Utrecht. Ik zit in het GIF namens de jong NVKF&B (vereniging voor klinisch farmacologen). Toxicologie heeft altijd mijn interesse gehad en ik hoop met deze cursus ook anderen enthousiast te maken.

Marloes Clement

Ik ben SEH-arts, opgeleid in het ETZ Tilburg, maar nu al sinds 4 jaar met veel plezier werkende in het Máxima MC te Veldhoven. Al sinds mijn opleiding heb ik speciale interesse in de Acute Toxicologie. Sinds 2015 maak ik deel uit van de sectie Toxicologie vanuit de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp artsen (NVSHA) én geef ik regelmatig cursussen aan zowel AIOS als medisch specialisten over alle facetten van de toxicologie op de Spoedeisende Hulp. Ik hoop tijdens de MDTox cursus mijn TOX-enthousiasme over te kunnen brengen en geef graag de deelnemers praktische handvaten mee voor de acute opvang van de toxicologische patiënt.

Rogier Quax

Ik ben internist acute geneeskunde en heb tevens een tweede differentiatie als klinisch farmacoloog. Beide differentiaties komen samen in de interessante wereld van de acute toxicologie. Na mijn opleiding in Rotterdam, met onder andere een verdiepingsstage toxicologie in het New York Poison Control Center in 2017, ben ik naast lokaal onderwijs de afgelopen jaren betrokken geweest bij de organisatie van het ToxEd (toxicology education) congres in Rotterdam. Ik zie de huidige nieuwe opzet van onze ToxMD cursus dan ook als een prachtige kans om mijn passie en enthousiasme voor de toxicologie aan een breder publiek uit te dragen’.

Douwe Dekker

I am a consultant in acute internal medicine and clinical pharmacology in the University Medical Centre Utrecht. Toxicology is my main field of medical interest. Apart from my clinical activities for the internal medicine on the ER, Medium Care and outpatient clinic, I am connected to the Dutch Poisons Information Centre (NVIC). During my residency I followed an inspiring traineeship at the New York City Poison Control Centre, stimulating me to expand both my knowledge and my activities in toxicology. Recently, I contributed to the first national guideline on the treatment of intoxications. Currently, I participate in the Dutch multidisciplinary clinical toxicology platform (GIF). Besides, I frequently provide lectures in clinical toxicology both in Utrecht and at a national level. For me this course unites the best of both worlds: improving your knowledge in toxicology by solid lectures and improving your skills by hands on simulation training. I look forward to meeting you and enhancing your skills, confidence and enthusiasm in the daily clinical practice of toxicology.

Frank Jansman

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Frank Jansman is hoofd van de afdeling Klinische farmacie en opleider voor de opleiding tot ziekenhuisapotheker in het Deventer Ziekenhuis. Daarnaast is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de afdeling Farmacotherapie, -epidemiologie, en -economie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is voorzitter van de Expertgroep Toxicologie Behandelinformatie (NVZA/KNMP/NVIC/NVKF&B) met de website www.toxicologie.org met praktische toxicologie behandelinformatie.

Corine Bethlehem

Sinds mei 2018 ben ik werkzaam als ziekenhuisapotheker in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, hiernaast ben ik in opleiding tot toxicoloog. Sinds mijn specialisatie toxicologie in mijn opleiding tot ziekenhuisapotheker werk ik op het laboratorium in het ErasmusMC alwaar ik verantwoordelijk voor werkzaamheden binnen de toxicologie. Vanuit de ziekenhuis worden adviezen en analyses gedaan voor diverse specialisten in het ziekenhuis, ook geven we veel onderwijs en wordt er onderzoek gedaan. Naast adviezen in het ziekenhuis werken we nauw samen met schouwartsen waarvoor toxicologisch onderzoek wordt verricht die informatie kan geven over de situatie rondom overlijden. Met deze cursus hoop ik dat de algemene kennis op het gebied van toxicologie zal toenemen en de diverse specialisten nog beter met elkaar leren samenwerken!

GIF is een samenwerkingsverband van NVSHA, NVIAG, NVIC, NVKFB en NVZA

De cursus is gebaseerd op de NVSHA toxicologie-cursus en is een samenwerking van de NVSHA toxicologie sectie en het GIF.